Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 13:33 - Истината за Том и Джери
Автор: smalltalks Категория: Новини   
Прочетен: 2382 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2016 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 

Вчера до мен достигна една наистина шокираща новина, новина, която напълно ме потресе. Чувството, което изпитах след като я прочетох, бе сходно с това, което изпитва бебе, когато му отнемат захарното бастунче, или любимото му плюшено мече, онова, без което то не може да заспи нощем.

На форум в Кайро, посветен на насилието застъпено в анимационните филми и видеоигрите, Салах Абдел Садек, директор на Държавната информационна служба, остро разкритикува класиката „Том и Джери”, като я обвини в това, че насажда агресия в малките деца, които стават свидетели на това как главните герои се бият, взривяват с експлозиви, и се обстрелват с оръжия, като това се приема за нещо съвсем естествено. Салах смята, че това допринася за разпространяването на културата на насилието при малчуганите. Класиката на „Хана-Барбера” е посочена като една от причините за нарастващото насилие в Близкия Изток и за създаването на ИДИЛ.

image

 

Представяте ли си? Сега вече всичко започва да ми се избистря. Том и Джери е една разработка на САЩ, целяща, не да забавлява деца и възрастни, а да дестабилизира Близкият Изток. Ако всичко това се докаже, ще станем свидетели на един много сериозен  международен скандал, който ще разтърси из основи геополитическата карта на света.  Определено може да се каже, че живеем е много интересни времена.

 

Днес Едуард Сноудън, който в момента се намира в Русия,  леко подпийнал, отбелязвайки  „Денят на Победата”, излезе с изявление, в което твърди, че е бесен от това, че Салах го е изпреварил с разкритието, защото самият той е имал намерението на специална пресконференция, веднага след военния парад на Червения площад, да „хвърли бомбата” разкривайки истината зад „Том и Джери”.

 

В така създалата се ситуация обаче се оказва, че името на врага вече е друго и нещата никога няма да бъдат същите. Вече главнокомандващият египетската армия и президент на Египет, ген. Абдел Фатах ас Сиси, няма нужда да се притеснява от терористите на ИДИЛ, Мюсюлманските братя, или  Хамас. Колкото по-бързо и по-категорично се изкорени всичко свързано с Том и Джери, толкова по-добре. Играта се променя. Египет има нужда от нов тип политика, за да може да е справи по-ефективно с новият враг, който се е спотайвал години наред, радикализирал е тайно младежта и е посявал зрънцето на тероризма в умовете и съзнанията на милиони деца, не само в Египет, но и в целия Близък Изток.

 

Кайро вече работи усилено по „екшън план”, който в най-кратки срокове да положи основите на една по-сигурна и по-безопасна страна. Планира се бомбардиране на централата на Cartoon network” в Калифорния, като по този начин ще се предотврати излъчването на анимацията за в бъдеще. Спира се излъчването на интернет и телевизията в страната до второ нареждане, а разпространяването на филмчето под каквато и да е форма се криминализира, като присъдата варира от 25 години, до екзекуция при по-тежки случаи.

 

Вчера, самият лидерът  на ИДИЛ, Абу Бакр ал Багдади, подложен тези дни на огромен международен натиск, призна, че прожектирането на Том и Джери на малките джихадисти в обучителните лагери на групировката е практика и че анимацията ги превръща от невинни хлапета в жадни за кръв терористи. Тръгнаха слухове в интернет пространството, че Том и Джери е любима анимация на едни от най-известните серийни убийци, като самият Тед Бънди му е бил голям фен, а пък последното желание на украинския килър Чикатило преди да го екзекутират било да гледа една серия на Том и Джери.

 

Имайки предвид всичко това, теорията на Салах изглежда все по-вероятна, а пък скорошно изследване на водещи арабски психолози сочи, че гледането на повече от 5 минути Том и Джери на ден, може да доведе до необратими увреждания на човешката психика.

Живеем в несигурни и напрегнати времена, в които не можем да се доверим на нищо и на никого. Щом „Том и Джери”, любимата анимация на поколения хора по цял свят, се оказа една голяма лъжа и манипулация, какво остава за всичко останало? Как вече един родител спокойно да позволи на детето си да се наслади на, иначе поучителната и занимателна поредица,  „Улица Сезам”, да не говорим пък за „Телетъбийс”?  Не знам за вас, но аз лично ще съм доста мнителен следващият път, когато седна с купа пуканки пред телевизора.

 


Тагове:   Египет,   Том и Джери,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. didanov - има много истина в написаното
10.05.2016 16:10
наистина има много скрито насилие в този любим анимационен сериал, същото става и в доналд дък и чип и дейл - поднесено уж по невинен начин, а сподходящи пропагандни средства сигурен метод за зомбиране на малчуганите - аз винаги се смея, когато гледам Том и Джери, знам, че е само наужким, за разлика от малките деца, които приемат всичко за истинно и за част от живота - не правят разлика между телевизор и реален живот. За това и рекламите вмъкнати например в детските филмчета в ютуба имат същият зомбиращ несъзнаван ефект. От друга страна американското общество макар и векове без война на своя територия е свикнало и толерира насилието, независимо срещу кого...това е и винтерес на многбройните военни концерни, на които се крепи и американската икономика - техните лобита не разрешават например затягане на ползването и продажбата на лично оръжие от американците, въпреки многобройните опити.
цитирай
2. didanov - изобщо американската култура с малки изключения
10.05.2016 16:19
е култура на насилието - като започнем с първите заселници на континента - ззатворници, избягали престъпници, авантюристи, търсачи на силни усещания, всякаква сган бягащата от законите на английската империя,.безмилстното унищожаване на индианските племена,изтреблението на бизоните, процъфтяването на робската индустрия, кървавата гражданска война, големите престъпления по време на гоолямата депресия, гангстерските войни, и безбройните кръвополитни външни войни и инсценирани преврати и конфликти за световно господство - всичко това е свързано с една висока степен на деморализация на американското общество и ценности през годините след ВСВ за да достигне своя връх в днешно време.
цитирай
3. smalltalks - То че има насилие, има. Но всеки един ...
10.05.2016 16:30
То че има насилие, има. Но всеки един епизод описва много реално и точно времето, в което е създаден, съответото десетилетие. Ако някои епизоди са били агресивни, то е защото времената са били такива. Има си всичко като се замислиш - агресия, расизъм, създаване на стереотипи, политическа пропаганда и др, но това е отражение на реалните настроения в американското общество и като цяло е отразявало световни тенденции и събития. Но да хвърлиш вината върху Том и Джери е нелепо и е един вид снемане на отговорност, отговорността, която имаме всички ние като хора и граждани да създаваме здраво общество. Да, понякога Том и Джери може да бъде агресивна анимация, но и самите ние сме такива - агресивни.
цитирай
4. smalltalks - didanov, съгласен съм с теб, но това ...
10.05.2016 16:35
didanov, съгласен съм с теб, но това са черти характерни за повечето народи и цивилизации. Америка е най-силната империя в света и за да стигне до това ниво е правила и прави много грешки , важното е да извлича поуки от тях. Аз лично мисля, че в "Ну погоди" например, има не по-малко насилие от Том и Джери.
цитирай
5. didanov - разбира се Том и Джери едва ли са виновни
10.05.2016 19:06
единствено и само...това не си го и помислям, това си зависи от средата, семейната на първо място - ето аз съм израснал с това филмче, още обичам да го гледам, но агресията ми е чужда. Ну погоди също е класика - там определено има също насилие в лицето на лошия вълк, той дори пуши като комин и прави незаконни неща, каквито при том и джери липсват. Идеята беше дали обаче тези анимации са умишлено направени така, а не са плод само на своето време? каква подсъзнателна идея дават те на подрастващите? Какви граници слагат на въоображението им и представите им? И последно съществуват такива супер оръжия невидими за човешкото око ХАРП например, химтрейлс, разни генератори за облъчване..защо да няма такова оръжие? Най-доброто оръжие е невидимото нали? Борбата за Новия световен ред ,не е вече борба за природни ресурси, а борба за съзнанието (или подсъзнанието) , за умовете на хората - като целевата и най-лесно обработваемата група са децата (именно за невъзожността им да разделят реалното от измисленото). Мога да ти дам пример с Макдоналдс - едни от най-вредните храни се радва на най-голяма популярност. Защо? Защото целевата им група клиенти са именно децата и подрастващите - организирането на рожденни дни, играчките, детските менюта целят да зарибят децата, а те от своя страна водят родителите си, после като пораснат щастливия спомен за играчката липсата на време дори ще ги подтикнат и те да доведат своите деца в ресторанта и така до безкрайност..успешна стратегия с над 40 000 ресторанта в целия свят... в Америка това култът към фастфууда. поздрави
цитирай
6. smalltalks - Всичко е манипулация в комерсиалният свят
10.05.2016 19:35
Всичко е манипулация в комерсиалният свят, в който живеем, така че в това число и Том и Джери е вид манипулация. Всеки един продукт на пазара се опитва да ни манипулира с цел лично облагодетелстване на създателя на този продукт - независимо какъв е той (продуктът). Може би в сферта на изкуството облагодетелстването не е толкова финансово, колкото морално и личностно, но пак се търси ползата. Мисълта ми е, че в зависимост от гледната точка, всичко е манипулация (не обаче от конспиративен тип). Тук трябва да се отбележи важната роля на родителя, който трезво да прецени кое е вредно за детето и кое не. В крайна сметка стерилна среди за децата ни не съществува.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: smalltalks
Категория: Други
Прочетен: 44558
Постинги: 29
Коментари: 26
Гласове: 12
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930